martes, 14 de agosto de 2018

QUÈ ÉS LA DUANA ???

La duana  és una oficina pública, a part de ser una constitució fiscal, situada en punts estratègics, en general en costes i fronteres. És l'encarregada del control d'operacions de comerç exterior, amb l'objectiu de registrar el tràfic internacional de mercaderies que s'importen i exporten des d'un país concret, i cobrar els Impostos que estableixin les duanes, es podria afirmar que les duanes van ser creades per recaptar aquesta tributació, i d'altra banda regular mercaderies la naturalesa pogués afectar la producció, la salut o la pau de la Nació.

Així mateix, en determinats països la duana no només es limita al control de les mercaderies, sinó que en ella també es regula el trànsit de persones o bé al control de capitals.
Les missions que desenvolupen els organismes de control duaners són les següents:
Fiscal: Mitjançant l'aplicació de determinats drets d'importació / exportació (aranzels) a la introducció o sortida de les mercaderies.
Seguretat: Íntimament lligada amb l'anterior evita el frau duaner i lluita contra el contraban (ja sigui de drogues, armes, patrimoni històric, etc.)
Salut pública: Controla l'entrada d'animals, aliments, residus tòxics, etc. que podrien suposar un perill per a la salut pública dels civils.
Estadística: Elaboren estadístiques de comerç exterior.
Tota importació o exportació de mercaderies està sotmesa a un despatx duaner en el qual pot ser exigit el pagament d'un dret duaner. El dret de duana rep el nom d'aranzel duaner . A nivell mundial la immensa majoria dels països utilitzen el Sistema harmonitzat per a la Designació i Codificació de Mercaderies de l'Organització Mundial de Duanes per classificar les mercaderies i determinar els drets aplicables a cadascuna d'elles. Aquests drets són d'ús exclusiu dels governs, i suposen una profitosa font d'ingressos per a la hisenda pública.
Els drets de duana s'exerceixen sobre els productes estrangers que entren al país, sobre els que surten del país, o sobre els que procedeixen de l'exterior i passen interinament els ports nacionals a manera de reexportació. Amb la finalitat de protegir la producció nacional mitjançant l'encariment a través d'aquests Impostos de les mercaderies estrangeres. Amb això s'afavoreix al producte nacional posi fre a l'estranger, atès que part en condicions més avantatjoses a l'hora d'oferir un preu més competitiu en el mercat intern . Aquesta protecció, portada a l'extrem, és coneguda com proteccionisme .
Actualment a la duana no només es reporta i exigeix ​​el pagament dels aranzels, sinó també les restriccions i regulacions no aranzelàries, les quals s'apliquen en casos de pràctica deslleial de Comerç Exterior ( discriminació de preus, subvencions, entre d'altres), així com també el Impostos indirectes sobre el consum ( valor afegit ) o sobre consums específics ( accises ).


NOCIONS BÀSIQUES TRIBUTÀRIES


 CONCEPTES GENERALS QUE APAREIXEN EN TOTS ELS IMPOSTOS

Subjecte passiu: és l’obligat tributari que, segons la llei, ha de complir amb l’obligació tributària principal (declarar i pagar els tributs), això com les obligacions formals inherents a la mateixa, sigui com a contribuent o com a substitut del mateix.
  • Quan el subjecte passiu actua per si mateix es denomina contribuent. Per exemple és el cas de les persones físiques quan fan la declaració de l’IRPF.
  • Quan el subjecte passiu no actua per si mateix, sinó substituint a un altre, es denomina substitut del contribuent.
Fet imposable: És una acció que marca el naixement d’una obligació tributaria.
Exemple de naturalesa jurídica: formalització d’una escriptura pública de compravenda que tributarà per AJD.
Exemple de naturalesa econòmica: el càlcul del rendiment net obtingut per una societat i la seva tributació en l’impost sobre Societats.
Base imposable: es  la valoració dinerària del fet imposable d’acord amb les normes i mètodes que la llei estableix per a cada tribut. És a dir, tradueix el fet imposable a paràmetres monetaris.
Base liquidable : Base imposable – Reduccions.
Les reduccions : son quantitats deduïbles de la base imposable al concedir un tracte favorable a determinats contribuents , per exemple, les aportacions a plans de pensions.             IRPF
Tipus de gravamen: És el percentatge que s’aplica sobre la base imposable o liquidable de l’impost.Aquest tipus pot ser fix , com el que apliquem en l’IVA , o variable i progressiu en funció de l’increment de la base imposable , com passa amb l’IRPF.
Quota tributària: és el resultat d’aplicar el tipus impositiu o de gravamen a la base liquidable.
Deute tributari: és la quantitat que efectivament s’haurà d’ingressar en cas que el deute sigui a favor de l’administració pública.
Domicili fiscal:és el lloc de localització de l’obligat tributari en les seves relacions amb l’administració tributària. La llei distingeix entre:
  • Persones físiques: serà el lloc de la seva residència habitual.
  • Persones jurídiques. Serà el seu domicili social sempre que hi estigui centralitzada la seva gestió administrativa i la direcció dels seus negocis.


L'IMPOST SOBRE SOCIETATS , QUÈ ÉS I A QUÈ M'OBLIGA?

IMPOST DE SOCIETATS

L’Impost sobre Societats és un impost personal i directe que grava l’obtenció de renda per part de les societats i altres entitats jurídiques que resideixin en territori espanyol a les que aplica, en contraposició a l’IRPF que grava les obtingudes per persones físiques.

L’impost de societats s’estructura al voltant d’un pilar central: la comptabilitat i la determinació del resultat comptable de la societat, que constitueixen els punts de partida per a la determinació de la base imposable i de la quantia a pagar anualment.
Tipus Impositivos de l’Impost de Societats 
Per saber el tipus impositiu de l’impost de societats que has d’aplicar en el teu cas has de considerar les següents opcions:
  • Tipus general: 25%, vigent des de l’1 de gener de 2016. 

  • Tipus reduïts del 15% per a emprenedors: des de 2015 el tipus preferent aplicable durant dos anys a societats constituïdes és del 15%. Queden excloses les societats patrimonials. Serà requisit necessari que es consideri que la societat suposa l’inici d’una activitat econòmica. S’aplicarà en el primer període impositiu en què la base imposable resulti positiva (i per tant ens obligui a pagar l’impost de societats) i en el següent. 

  • Tipus reduït del 20% per cooperatives: aplicable de forma genèrica en societats cooperatives fiscalment protegides, a excepció dels resultats extracooperatius, que tributen al tipus general del 25%.
La normativa de l’impost de societats contempla una sèrie de tipus impositius reduïts per a entitats especials. És necessari en cada cas mirar els requisits a complir per beneficiar-se d’aquests tipus reduïts.
  • Tipus reduït del 10% per a associacions i fundacions: aplicable a aquelles associacions declarades d’utilitat pública ia les fundacions inscrites en el registre corresponent, a les quals sigui susceptible el règim fiscal que estableix la Llei 49/2002, de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge.

  • Tipus reduït del 25% per altres entitats: mútues d’assegurances generals, mútues de previsió social i accidents de treball, societats de garantia recíproca, cooperatives de crèdit i caixes rurals, col·legis professionals, associacions empresarials, cambres oficials, sindicats de treballadors, unions i federacions de cooperatives, ports de l’Estat i partits polítics entre d’altres.
  • Tipus reduït de l’1% per societats d’inversió: societats d’inversió de capital variable, fons d’inversió de caràcter financer i societats d’inversió immobiliària / fons d’inversió immobiliària, en tots els casos amb el requisit de comptar amb un mínim de 100 accionistes .
Declaracions a presentar en l’impost de societats
Si estàs obligat a tributar per l’impost de societats, les declaracions que hauràs de presentar són:
  • Model 200: declaració anual de l’impost de societats a presentar cada mes de juliol, fins al dia 25 de juliol de cada any, en el cas d’empreses l’exercici econòmic coincideixi amb l’any natural. És obligatori presentar-lo fins i tot quan no s’hagi desenvolupat activitat durant l’exercici o no s’hagin obtingut rendes subjectes a l’impost.

  • Model 202: pagaments fraccionats de l’impost de societats. Hauràs de presentar aquest model si vas tenir un resultat positiu al teu últim declaració del model 200. Es presenta en els mesos d’octubre, desembre i abril. Aquests pagaments suposen una bestreta o pagament a compte de l’import a pagar en la propera declaració del model 200. El tipus a aplicar en els pagaments fraccionats és el 18% de la quantitat a pagar en el model 200. Des el 30 de setembre de 2016 , com a mesura extraordinària per reduir el dèficit fiscal, les empreses que facturin més de 10 milions d’euros hauran de pagar el 23% i els bancs el 25%. 

  • Model 220: formulari de l’impost aplicable als grups de societats.
La presentació de tots aquests models ha de realitzar obligatòriament per internet en el cas de societats limitades, societats anònimes, subjectes passius que es qualifiquin com a grans empreses i totes aquelles entitats que hagin de complir el formulari de dades addicionals a la declaració referent a les correccions al resultat del compte de pèrdues i guanys i determinades deduccions.

lunes, 13 de agosto de 2018

CALCULAR L'IRPF EN SIS PASOS


En primer lloc , anem a conèixer l'IRPF

Què és l'IRPF ?

L'Impost Sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) és un dels impostos més coneguts a Espanya, i un  dels ingressos que percep Hisenda. Aquest impost grava tots aquells rendiments que hagin percebut els ciutadans espanyols o els qui resideixin i treballin en territori espanyol, per la qual cosa declaració de la renda depèn en bona mesura de les retencions practicades per l'IRPF.

En segon lloc una vegada coneixem el concepte d'IRPF , anem a veure breument el seu CÀLCUL:

PRIMER PAS

És important recalcar que l'IRPF és un impost progressiu , és a dir , va augmentant de forma progressiva de tal forma que aquells que més guanyen hauran de pagar un major percentatge dels seus ingressos que aquells que guanyen menys.

SEGON PAS

Aquests trams es distribueixen de la següent manera :
24.75 % : fins a 17.707 € 
30%: entre la quantitat anterior i 33.007 €
40%: entre la quantitat anterior i 53.407 €
47%: entre la quantitat anterior i 120.000 €
49%: entre la quantitat anterior i 175.000 €
51%: entre la quantitat anterior i 300.000 €
52%: rendes superiors als 300.000 €

TERCER PAS

Als percentatges anteriors se li han de tenir en compte certes circumstàncies personals que poden modificar la quantia a abonar , que generalment solen ser deduccions.
Aquestes circumstàncies són :
Famílies amb un només pare o mare , que és el sustentador principal
Posseir una discapacitat superior al 32%
Si els membres majors de 65 anys continuen treballant.
Si estem afrontant un préstec hipotecari que ens dóna dret a una deducció

QUART PAS

També existeixen altres circumstàncies , de caràcter familiar , que poden donar dret a deducció en el pagament de l'IRPF.
Serien les següents :
Tenir descendents al nostre càrrec menors de 26 anys
Si hem d'abonar una pensió compensatòria a la nostra ex parella i una pensió alimentosa als nostres fills amb ex parella
Parents ascendents que tinguin més de 65 anys , que estiguin al nostre càrrec i visquin amb nosaltres

CINQUÉ PAS

Per conèixer els imports exactes per cadascuna de les deduccions corresponents , podem acudir a la web de l'agència Tributària on disposen d'un programa informàtic , que conte totes les graelles per calcular l'import final segons la renda i deduccions.

SISÉ PAS

D'altra banda , generalment l'agència Tributària ens manarà anualment l'esborrany de la declaració de l'IRPF , on ja ells hauran calculat previàment el tipus impositiu i les deduccions a realitzar. Generalment aquests esborranys solen ser correctes , tret que hagin existit canvis recents en la vida familiar que modifiquin les quotes de l'impost


Per a finalitzar anem a visualitzar un vídeo resum d'aquest impost:






JUSTIFICACIÓ DEL SISTEMA TRIBUTARI

Coneixeu la finalitat socioeconòmica  dels tributs??

L’Estat s’ha de poder dotar dels recursos necessaris per a l’exercici de les seves funcions, entre les quals s’inclou garantir l’accés dels ciutadans als béns i serveis que es consideren públics en tant que reverteixen sobre tota la societat.
Per poder-se dotar de fons, l’Estat estableix normes tributàries i de desenvolupament dels tributs principals, ajustant-se als principis que els han de regir.

Els tributs i la seva finalitat socioeconòmica

Una característica comuna a totes les societats desenvolupades és l’existència d’una administració pública que gestiona els béns públics de la societat. Per tal de poder finançar les seves activitats les administracions es doten de sistemes tributaris. 
En aquest sentit, podem parlar de l’existència dels tributs i de la seva finalitat socioeconòmica.


La mateixa Constitució espanyola de 1978 en l’article 31 estableix, de manera explícita que tothom “contribuirà al sosteniment de la despesa pública d’acord amb la seva capacitat econòmica mitjançant un sistema tributari just inspirat en els principis d’igualtat i progressivitat que, en cap cas, tindrà abast confiscatori.”

S’espera que l’Estat garanteixi l’accés dels ciutadans als béns i serveis públics. La majoria de ciutadans, algun cop al llarg de la nostra vida, hem considerat oportú que l’Estat inverteixi en alguna infraestructura (carreteres, escoles, hospitals, etc.), o a millorar la seguretat incorporant més policia, o a millorar les universitats incloent nous estudis, etc.
Per fer-ho l’Estat necessita dotar-se de fons amb què finançar la despesa que ha de dur a terme. Això fa que l’Administració hagi d’establir mecanismes de recaptació de tributs amb els quals pugui atendre la despesa.

D’altra banda, s’espera que l’Estat actuï com a agent econòmic. De ben segur que molts cops haureu sentit alguna persona que responsabilitza els governants de com va l’economia d’un país. L’Administració pot incidir en l’economia de diferents maneres, com per exemple:
  • Potenciant el creixement a llarg termini, incentivant una estructura productiva eficient. Per exemple, potenciant la recerca o la formació dels ciutadans o, per exemple, duent a terme polítiques actives per fomentar l’ocupació.

  • Estabilitzant l’economia: combinant polítiques econòmiques expansives (potenciant la inversió i el consum) en moment de crisi econòmica o restrictives en moment de bonança.
Ara bé, per dur a terme aquest paper en l’economia també ha de disposar de recursos suficients. En aquest sentit podem dir que els tributs fan aquesta funció econòmica.

En conclusió, podem afirmar que els ciutadans tenen una sèrie de drets de caire socioeconòmic que impliquen una vida digna, una feina, etc. Les institucions han de vetllar perquè aquests drets siguin efectius i, per poder-ho aconseguir, s’han de dotar dels recursos necessaris que els permetin fer-ho.

martes, 31 de julio de 2018

QUÈ ÉS XARXA EMPRÈN ?

Impuls al teu projecte d'empresa

La Xarxa Emprèn és una xarxa públic-privada d'entitats que, en el marc 
del programa Catalunya Emprèn de la Generalitat de Catalunya, presten serveis
d'acompanyament i suport a les persones que volen constituir una empresa a 
Catalunya durant els tres primers anys de vida del negoci.
Més de 150 entitats i 500 tècnics i tècniques experts donen cobertura a
totes les comarques de Catalunya.
Des de l'any 2013 més de 35.000 persones han utilitzat els seus serveis i les entitats 
de la Xarxa han donat suport a la creació de més de 4.500 empreses. Els avala 
una tradició de més de 30 anys de suport a l'emprenedoria.
Totes les entitats de la Xarxa Emprèn ofereixen informació i orientació sobre
 el procés per crear una empresa.
Si ja tens una idea de negoci però no saps per on començar, et pots adreçar a 
qualsevol entitat de la Xarxa Emprèn i rebre la informació i la orientació necessària
sobre el recursos d’emprenedoria a Catalunya.
Aquest servei informatiu s’inicia amb una entrevista presencial i personalitzada. Durant 
aquesta primera sessió pots explicar el teu projecte empresarial i plantejar els dubtes 
que necessitis resoldre.
Les entitats de la Xarxa Emprèn, mitjançant l’escolta activa, identificaran les teves 
necessitats i t'informaran de tots els serveis disponibles per al desenvolupament de la
teva idea de negoci.
Per tant si tens una idea de negoci i vols crear la teva empresa, a la Xarxa Emprèn hi 
trobaràs el suport que necessites per posar-la en marxa.
A continuació , en el vídeo  podem observar en què consisteix XARXA EMPRÈN

EL PLA D'EMPRESA


El pla d'empresa és l'eina principal que has d'utilitzar per decidir si el teu projecte és prou sòlid per crear l'empresa, o si bé si és necessari que recondueixis algun aspecte comercial, productiu, d'organització o financer. També et permetrà analitzar la futura situació de l'empresa davant del mercat real i els seus competidors, així com determinar el model de direcció i organització adequats per a assolir els objectius fixats

Els aspectes a tenir en compte en tot projecte empresarial :

Màrqueting
Has definit el públic a qui va dirigit el teu producte o servei ? Has pensat en els hàbits de compra i processos de decisió dels teus futurs clients?

Fiscalitat
Saps quins impostos hauràs de pagar un cop inicis la teva activitat ?

Gestió empresarial
Abans de llençar-te al mercat , has tingut en compte totes les eines de gestió empresarial necessàries per decidir l'estratègia més adequada ?

Local i ubicació
On vols ubicar la teva empresa ?

A continuació , podem observar un vídeo sobre els aspectes principals que ha de tenir un pla d'empresa




lunes, 23 de julio de 2018

LA IMPORTÀNCIA DELS IMPOSTOS



Avui parlarem de la importància dels impostos

Els Impostos com tothom sabeu són aportacions establerts per Llei que han de fer les persones i les empreses , perquè l'estat tingui els recursos suficients per realitzar  els béns i serveis públics que necessita la societat.

Els Impostos són importants perquè:

L'estat pot obtenir els recursos per poder oferir educació , salut , seguretat , justícia, obres públiques ,combat a la pobresa i l'impuls als sectors econòmics que són fonamentals per al creixement de l'economia del país, l'estat deu buscar la igualtat d'oportunitats , contribuir amb el benestar dels altres que és una forma de participar en els assumptes de la comunitat.

El no pagar impostos impedeix que el govern tinga els recursos suficients per cobrir les necessitats de la societat , per la qual cosa és fonamental que complim amb aquesta obligació.Escoltem amb freqüència que no ens agrada pagar impostos per descomptat pensem que és un acte desagradable desprendre's de part dels nostres ingressos per complir amb una obligació tributària , però és fonamental i indispensable per sostenir en el temps a una societat que demana la protecció de l'estat en els quatre, drets fonamentals que són : llibertat , vida ,propietat i seguretat.

Ús deixo aquest vídeo segur que us sembla interessant:
https://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I146792&lg=EN/ES&sublg=none
.

domingo, 22 de julio de 2018

DES DE QUAN EXISTEIX L'IVA??


Avui veurem la història de l'IVA , quan va aparèixer i el significat de la seva existència

L'impost sobre el valor afegit (IVA) es va implantar a Espanya el 2 d'agost de 1985.Es tracta d'un tribut de naturalesa indirecta que recau sobre el consum i grava els lliuraments de béns i prestacions de serveis efectuades per empresaris i professionals

L'impost sobre el Valor Afegit (IVA) a Espanya és un impost que constitueix la base del sistema espanyol d'imposició indirecta.

Va ser creat en 1986 , per exigència de la Comunitat Econòmica Europea , substituint a l'Impost sobre el Tràfic d'empreses , i va ser objecte de reforma a nivell comunitari en 1992 per adaptar-ho al denominat mercat interior dons de la Unió Europea que va suposar la supressió dels controls en frontera.La llei fonamental que regula el tribut és la Llei 27/1992.1.

Des del seu naixement va resultar alguna cosa confús ,tant que fins i tot el grup humorístic .

La Trinca va compondre un cançó sobre el tema. Escolta'l i no te'n penediràs.

Ací us deixe amb el vídeo





sábado, 21 de julio de 2018

BENVINGUTS AL MÓN DE L'IVA!!!!



En aquesta primera entrada al quadern vaig a compartir  amb vosaltres l'article anomenat "Els països de la UE aproven noves mesures per combatre el frau de l'IVA".Aquest article tracta les mesures que han incorporat recentment els ministres d'economia i Finances , per tal d'atallar el frau de l'IVA.

Aquestes mesures reforcen l'intercanvi d'informació entre les autoritats tributàries , que ara compartiran de manera sistemàtica les dades sobre grups organitzats embolicats en els casos de frau més importants.També introdueixen nous instruments que permetran dur a terme investigacions administratives conjuntes i la fomentació de l'ús de sistemes informàtics per reemplaçar totalment el processament de la informació a mà


Per a mi  és molt important  aquest article , ja que treballa  una de les competències clau que veure  en la meva unitat didàctica.Aquesta competència és la competència social i cívica que hem d'assolir tots els ciutadans en el compliment de la normativa vigent de l'IVA.

Us deixe el següent enllaç perquè el llegiu : 
https://www.elperiodico.cat/ca/economia/20180622/els-paisos-de-la-ue-aproven-noves-mesures-per-combatre-el-frau-de-liva-6902006


Salutacions

Nsm