Coneixeu la finalitat socioeconòmica dels tributs??
L’Estat s’ha de poder dotar dels recursos necessaris per a l’exercici de les seves funcions, entre les quals s’inclou garantir l’accés dels ciutadans als béns i serveis que es consideren públics en tant que reverteixen sobre tota la societat.
Per poder-se dotar de fons, l’Estat estableix normes tributàries i de desenvolupament dels tributs principals, ajustant-se als principis que els han de regir.
Els tributs i la seva finalitat socioeconòmica
Una característica comuna a totes les societats desenvolupades és l’existència d’una administració pública que gestiona els béns públics de la societat. Per tal de poder finançar les seves activitats les administracions es doten de sistemes tributaris.
En aquest sentit, podem parlar de l’existència dels tributs i de la seva finalitat socioeconòmica.
La mateixa Constitució espanyola de 1978 en l’article 31 estableix, de manera explícita que tothom “contribuirà al sosteniment de la despesa pública d’acord amb la seva capacitat econòmica mitjançant un sistema tributari just inspirat en els principis d’igualtat i progressivitat que, en cap cas, tindrà abast confiscatori.”
S’espera que l’Estat garanteixi l’accés dels ciutadans als béns i serveis públics. La majoria de ciutadans, algun cop al llarg de la nostra vida, hem considerat oportú que l’Estat inverteixi en alguna infraestructura (carreteres, escoles, hospitals, etc.), o a millorar la seguretat incorporant més policia, o a millorar les universitats incloent nous estudis, etc.
Per fer-ho l’Estat necessita dotar-se de fons amb què finançar la despesa que ha de dur a terme. Això fa que l’Administració hagi d’establir mecanismes de recaptació de tributs amb els quals pugui atendre la despesa.
D’altra banda, s’espera que l’Estat actuï com a agent econòmic. De ben segur que molts cops haureu sentit alguna persona que responsabilitza els governants de com va l’economia d’un país. L’Administració pot incidir en l’economia de diferents maneres, com per exemple:
- Potenciant el creixement a llarg termini, incentivant una estructura productiva eficient. Per exemple, potenciant la recerca o la formació dels ciutadans o, per exemple, duent a terme polítiques actives per fomentar l’ocupació.
- Estabilitzant l’economia: combinant polítiques econòmiques expansives (potenciant la inversió i el consum) en moment de crisi econòmica o restrictives en moment de bonança.
Ara bé, per dur a terme aquest paper en l’economia també ha de disposar de recursos suficients. En aquest sentit podem dir que els tributs fan aquesta funció econòmica.
En conclusió, podem afirmar que els ciutadans tenen una sèrie de drets de caire socioeconòmic que impliquen una vida digna, una feina, etc. Les institucions han de vetllar perquè aquests drets siguin efectius i, per poder-ho aconseguir, s’han de dotar dels recursos necessaris que els permetin fer-ho.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.